CNDS logo

CNDS forskningsramverk

En av de största utmaningarna inom katastrofvetenskap är att integrera forskning från ingenjörsvetenskap, naturvetenskap och samhällsvetenskap. I sitt första försök att främja integrationen av forskning från olika discipliner utvecklade CNDS en strategi för detta i sin vetenskapliga plan från 2011, som inkluderade skapandet av en tvärvetenskaplig forskningsmiljö bestående av doktorander, postdoktorer och forskare.

Mer nyliga insatser inkluderade ett föreslaget forskningsramverk som bygger på socioekologiska system, samhällsresiliens, anpassning till klimatförändringar och sociohydrologi. Detta integrativa ramverk specificerar hur effekterna och uppfattningarna av naturkatastrofer påverkar sociotekniska sårbarheter, styrning och institutioner, samtidigt som sociala beteenden, tekniska åtgärder och politiska interventioner förändrar frekvensen, magnituden och den spatiala fördelningen av naturkatastrofer (se figur nedan). Ömsesidiga effekter på lokal nivå påverkas också av globala drivkrafter. Klimat- och miljöförändringar kan ändra frekvensen och svårighetsgraden av extrema väderhändelser, medan socioekonomiska trender (inklusive befolkningstillväxt, urbanisering och ömsesidigt beroende infrastrukturer) kan öka exponeringen för naturkatastrofer.

Det föreslagna forskningsramverket integrerar de nuvarande paradigmen för att lösa empiriska pussel inom katastrofriskreducering (DRR) och ge vägledning för empiriska studier för att reda ut kopplingen mellan fysiska, mänskliga och teknologiska system. Dessa är avgörande steg för att generera djupare kunskap om samspelet mellan dessa sammanlänkade system, vilket är väsentligt för att fatta kloka beslut om DRR.

Läs mer om forskningsramverket som publicerades i Nature, "An Integrative Research Framework to Unravel the Interplay of Natural Hazards and Vulnerabilities " av flera av CNDS forskare från olika discipliner. Tillsammans diskuterar de de väsentliga stegen för att avancera systematisk empirisk forskning och evidensbaserad DRR-policyåtgärder

Graphic summarizing CNDS framework

(a) Analytiskt ramverk som fokuserar på dynamiken som skapas av det (lokala) samspelet mellan naturkatastrofer och sårbarheter under (globala) miljöförändringar och socioekonomiska trender.

(b) Exempel på översvämningsrisk i lokal skala: förklarande modell baserad på Di Baldassarre et al. (2013) som betonar hypotetiska återkopplingar mellan fem nyckelvariabler som antas påverka varandra och förändras gradvis över tid (tunna pilar), medan de abrupt förändras av plötsliga översvämningar (tjocka pilar). Streckade pilar indikerar kontrollmekanismer: välstånd påverkar hur exponeringen för översvämningar potentiellt kan förändras över tid och avgör också om vallar kan byggas eller inte, medan vallar minskar frekvensen av översvämningar.

(c) Hypotetiska välståndsbanor i relation till katastrofhändelser: återhämta sig, gå vidare eller kollapsa efter en stor katastrof.

(d) Omfattning av tillgängligheten av systematiska tidsserier över decennier i studien av dynamiken i översvämningsrisker. Den diffusa klassificeringen belyser den begränsade tillgången på data för att genomföra empiriska studier om socio-naturliga interaktioner.

Kontakt

Besök oss

Centrum för naturkatastrofslära
c/o Institutionen för geovetenskaper
Uppsala universitet
Villavägen 16
752 36 UPPSALA

CNDS är ett samarbete mellan