Björn Lund i media: från jordbävningar till jordskred och explosioner

2023-10-02

Under de senaste månaderna har CNDS Fellow Björn Lund varit i media för att dela med sig av sin expertis om jordbävningen i Marocko samt ett jordskred och en explosion i Sverige

CNDS Fellow Björn Lund, universitetslektor i seismologi vid Uppsala universitet och föreståndare för det svenska nationella seismiska nätet (SNSN) har erbjudit flera intervjuer angående jordbävningen som drabbade Marocko den 8:e september 2023. Han medverkade bland annat i en intervju i tidningen Aftonbladet, samt i en videointervju i Aftonbladet (på svenska).

Utöver detta kommenterade Björn Lund även två andra händelser. Den första var relaterad till ett jordskred som förstörde delar av E6:an i Stenungsund den 23:e september. Björn förklarade hur SNSN registrerade två explosioner några dagar före raset. Du kan läsa mer i St-tidningen eller lyssna på Björn i Sveriges radio.

Den andra explosionen av en bomb i Fullerö (Uppsala) den 28:e september, som dödades en kvinna i 25-årsåldern.Tryckvågen från sprängningen fångades av seismiska stationen mer än två mil från platsen. "Det tyder på att det varit en väldigt kraftig lufttryckvåg i den här sprängningen, säger seismologen Björn Lund". Du kan läsa hela intervjun på Aftonbladet.

Senast uppdaterad: 2023-02-01