Forskning

CNDS utgör idag Sveriges ledande centrumbildning för forskning kring naturolyckor, katastrofriskreducering och krishantering. Miljön präglas av produktiva tvärvetenskapliga samarbeten över samhälls-, teknik- och naturvetenskapliga områdesgränser samt stadigvarande samarbeten med offentliga organisationer och näringsliv för att tillsammans bemöta samhällets utmaningar kopplat till klimat och miljö, samt hållbar utveckling. 

Forskarporträtt: Ferran López Martí

Doktorand på Institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet

  • Vad är ditt expertområde?

Jag studerar extrem nederbörd och vindhändelser i samband med atmosfäriska floder. En av dessa vanliga floder på himlen kan bära lika mycket vattenånga som Amazonfloden, så när en gör landfall kan det leda till enorma socioekonomiska effekter. Mitt arbete försöker förstå hur olika fysiska processer (med fokus på interaktioner mellan luft och hav) modulerar förekomsten av atmosfäriska floder och hur dessa kommer att förändras i ett framtida klimat.

  • Vad väckte ditt intresse för naturkatastrofer och katastrofvetenskap?

Jag har alltid tyckt om att spendera tid utomhus och det är mycket viktigt att veta om vädret skulle vara bra för de aktiviteter du vill göra. Där jag kommer ifrån, Katalonien, att ha bra vågor för surfing eller nysnö för bergsklättring är svårt och det är vanligtvis förknippat med olika naturkatastrofer. För mig att förstå hur atmosfären och havsarbetet har varit en mycket intressant process för att ha ännu roligare senare i berget eller havet, men också för att vara säker där ute.

  • Om du bara kunde arbeta med ett problem inom naturkatastrofer och katastrofvetenskap skulle det förmodligen vara förknippat med kustrisker, eftersom jag har under de senaste åren bevittnat hur kustområdena i Katalonien är i en tråd av mer och mer av starkare stormar, översvämningar och havsnivåhöjning på grund av klimatförändringar. Allt detta i kombination med årtionden av överurbanisering av kusten leder till att stränderna och ekosystemen försvinner.
     
  • Viken bok eller artikel har varit mest inflytelserik i din karriär och varför?

En bok som var mycket inflytelserik för mig var "Surf Science: An Introduction to Waves for Surfing" av Tony Butt. Den här boken sammanförde min passion för surfing och prognosvågor med den faktiska vetenskapen bakom den och hjälpte mig att fortsätta om allt relaterat till det. 

  • Vad gillar du att göra när du inte forskar?

Som jag redan sagt så älskar jag att spendera tid utomhus och utöva sporter som surfing, vandring, skidbestigning och klättring. Jag har också en stor passion för musik och en perfekt kväll för mig skulle vara att lyssna på lite levande musik med mina vänner.

  • Vad är ditt gyllene tips för nuvarande forskare i tidig karriär?

Jag är själv forskare i början av karriären, men jag skulle säga att för att brinna för det man gör är det viktigt att hålla motivationen uppe, men det är också väldigt viktigt att ha andra intressen. Spendera inte hela dagen bara på att arbeta, ditt liv är mycket mer än din doktorsexamen.

Senast uppdaterad: 2023-04-13