Forskning

CNDS utgör idag Sveriges ledande centrumbildning för forskning kring naturolyckor, katastrofriskreducering och krishantering. Miljön präglas av produktiva tvärvetenskapliga samarbeten över samhälls-, teknik- och naturvetenskapliga områdesgränser samt stadigvarande samarbeten med offentliga organisationer och näringsliv för att tillsammans bemöta samhällets utmaningar kopplat till klimat och miljö, samt hållbar utveckling. 

Aktuella forskningsprojekt

Forskarporträtt: Taylor Witcher

Doktorand vid institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet

  • Vad är ditt expertområde?

Jag studerar ett intressant spricksystem bevarat i en grund rhyolitmagmakammare på östra Island. Detta innebär kombinationen av vulkanologi, bergmekanik och malmgeologi. Omfattande fältarbete och labbexperiment är där jag trivs bäst.

  • Vad väckte ditt intresse för naturkatastrofer och katastrofvetenskap?

Vulkaner har fascinerat mänskligt slag sedan början. Jag arbetar med ett team för att bättre förstå deras VVS-system. Tanken är att vi kan projicera våra resultat från gamla utdöda system på aktiva vulkaner och förbättra prognosförmågan för att mildra faror från utbrott.

  • Om jag bara kunde arbeta med ett problem inom naturrisker och katastrofvetenskap skulle det vara vulkanutbrott! På grund av hur viktigt det är att kunna känna igen signalerna som säger att en vulkan kommer att bryta ut och kommunicera med stadens tjänstemän för att ringa för att evakuera civila.
     
  • Vilken bok eller uppsats har varit mest inflytelserik för din karriär och varför?

Boken "The man who found time" av Jack Repcheck har påverkat mig mest i min karriär. Det handlar om James Hutton, känd som geologins fader, och hur han använde enkla observationer av naturliga processer omkring sig för att göra det första påståendet att jorden är mycket mycket äldre än vad som accepterades vid den tiden (mitten av 1700-talet).

  • Vad gillar du att göra när du inte arbetar med forskning?

När jag inte arbetar gillar jag att leka ute - vandring, cykling, paddle-boarding, bergsklättring etc. Jag gillar att laga mat och hålla middagsbjudningar, sticka strumpor, rita och måla bilder och läsa bra böcker.

  • Vad är ditt gyllene tips till nuvarande forskare i början av karriären?

Följ din entusiasm. Om du hittar något tråkigt, undvik det - och om du hittar något du verkligen gillar, gå efter det! Och prata också med professorer och doktorandassistenter som tycker att samma saker är intressanta. Den här verksamheten handlar om nätverkande och det lönar sig att känna människor!

Senast uppdaterad: 2023-01-26